Istoria burgerilor- preparatul culinar preferat al milioanelor de oameni din întreaga lume
Bucățile de carne tocată și diferite sosuri, denumite în mod obișnuit burgeri sau hamburgeri, au o istorie bogată. Unde își găsesc însă rădăcinile și care națiune ar trebui să revendice drepturile la burgerul popular?
Hamburgerul din secolul al XV-lea
Înregistrările istorice arată că hamburgerul datează din secolul al XV-lea. Patria sa, contrar aparențelor, nu este deloc America, ci Germania. Denumirea de „burger” sau hamburger a fost preluată din orașul Hamburg, unde au apărut primii burgeri, sub forma cotletelor de vită tocate, care se numeau cotletele Hamburg.
Împreună cu emigranții din Germania, au plecat în Occident, până la „marea apă”, ajungând în America. O mare ramură gastronomică s-a dezvoltat acolo, producând hamburgeri cu aditivi. Poate de aceea acest fel de mâncare este în mod clar asociat cu Statele Unite. Mulți cred că burgerii americani și burgerii ca atare sunt cei mai buni din lume.
Contribuția americanilor
În secolul al XIX-lea, Charles Nagreen a decis să servească chiftele de vită la grătar plasate între două felii de pâine. În acest fel, a obținut forma unui hamburger care îți este bine cunoscut astăzi.
Următorul pas în dezvoltarea burgerilor a fost servirea la un restaurant Fletcher Davis din Texas, SUA, o bucată de carne de vită pe pâine prăjită cu bucăți de legume. Mai târziu, hamburgerul a evoluat din nou când brânza a fost pusă pe cotletul de vită. Așa s-a născut ideea unui cheeseburger. Altă dată, în loc de carne de vită, se găseau cotlete de pui sau de pește între cele două părți ale unei rulouri moi, de grâu. Burgerul de pui (chicken burger) și fishburgerul au fost inventate în mod similar.
Indiferent de forma pâinii și de carnea sau peștele adăugat la acesta, toate sandvișurile de acest tip pot fi numite hamburgeri sau burgeri. Preparatul a fost rapid pregătit, motiv pentru care se potrivește perfect cu ideea de fast-food.
Tradiția americană
Există multe restaurante care servesc burgeri sau hamburgeri peste tot în lume. Unul dintre cele mai vechi este Louis Lunch în New Haven, Connecticut, SUA. Acolo, burgerii constau din carne servită pe pâine prăjită și o felie de ceapă și roșie. Nu se servesc cu niciun sos – ketchup, muștar sau maioneză.
Bucătăria americană datorează imigranților din Germania crearea unui hamburger tradițional din carne de vită tocată. Pentru prima dată într-un restaurant american, un hamburger a fost pregătit în 1838 și a fost menționat pentru prima dată în presă aproape jumătate de secol mai târziu. În 1903, a fost servit primul burger într-o chiflă, iar în 1921 a fost deschis primul restaurant, unde cel mai important element al meniului erau burgerii.
Astăzi merită să alegi locuri care servesc hamburgeri din carne de vită de calitate superioară, tocată manual sau măcinată. Sunt foarte gustoși și, cu o selecție corectă de aditivi vegetali, nu vor fi la fel de nesănătoși și calorici pe cât cred nutriționiștii.