Îngrijirea viței de vie: de la plantare până la recoltarea strugurilor

Îngrijirea viței de vie: de la plantare până la recoltarea strugurilor

Viţa de vie este o liană originară din zona mediteraneană, ce poate atinge o lungime de până la 35 de metri. Este o plantă foarte apreciată în ţară, atât pentru proprietăţile medicinale, cât şi pentru cele nutriţionale. 

O plantaţie de viță de vie  poate dura în jur de 30 – 50 de ani. Un ciclu complet de viaţă pentru viţa de vie este împărţit în 3 mari perioade: 

  • tinereţe; 
  • maturitate;
  • bătrâneţe;

Scopul principal al unui viticultor este de a scurta pe cât posibil perioada de tinereţe a viţei de vie,  pentru a ajunge cât mai repede în perioada de rod. Acest lucru este posibil dacă se acordă  îngrijirea corespunzătoare.

Plantarea viței de vie

Este recomandabil să se planteze în toamnă sau primăvară. Dar cel mai bun moment este toamna pentru plantare, deoarece încurajează înrădăcinarea înainte de iarnă și, prin urmare, reînnoirea primăvara. 

Vița de vie are nevoie de o poziție însorită, deoarece fără ea nu va da roade

Se teme de vânturile prea puternice, dar și de locurile închise care favorizează apariția unor ciuperci, precum mucegaiul. În mod ideal, vița de vie iubește solurile bine drenate și se teme de apă stagnantă.

Tunderea şi întreţinerea viţei de vie

Se desfășoară din noiembrie până la mijlocul lunii aprilie, cu condiția să nu înghețe. În acest moment se află în repaus vegetativ. Această operaţiune poate fi efectuată foarte uşor cu o foarfeca vie electrica. Tunderea viței de vie este importantă, deoarece determină calitatea recoltei strugurilor, contribuie la creșterea puternică a viței de vie și previne apariţia bolilor. 

După efectuarea tăierii, crengile şi toate resturile vegetale pot fi mărunţite în tocatoare resturi vegetale si lemn, ajutoare de nădejde în curăţenia de primăvară sau toamnă şi în realizarea propriului compost pentru grădină.

Boli ale viței de vie

Din păcate, vița de vie este un arbust destul de fragil și sunt necesare câteva măsuri de precauție pentru a evita bolile. Mai întâi ca măsură preventivă trebuie tratament regulat cu un amestec de Bordeaux. Acest fungicid, eficient ca tratament preventiv, trebuie aplicat prin pulverizare și până la maximum 15 zile înainte de recoltarea strugurilor.

Boli majore şi paraziți:

  • Mucegai (pete maronii pe frunze); 
  • Făinarea : Frunzele apar albicioase, iar strugurii se ofilesc și putrezesc pe ramuri;
  • Erinoză, vezicule verzi sau roșii pe frunze;
  • Putregai gri : strugurii sunt înconjurați de un strat de mucegai gri, numit Botrytis;
  • Insecte : se aplică insecticid organic în februarie împotriva formelor de iarnă, apoi se repetă când apar primele frunze și la sfârșitul înfloririi.

Combatere bio

Stropirile cu extract de salvie sau cele cu extract de floare de salcâm şi-au dovedit eficacitatea în stoparea şi prevenirea infecţiilor viţei de vie cu Plasmora viticola. De asemenea, rezultate la fel de bune s-au obţinut prin stropiri cu o soluţie formată din lapte şi apă. Însă aceste tratamente trebuie repetate după fiecare ploaie, ele acţionând doar la suprafaţa plantei.

CATEGORIES
Share This