Divorțul și terapia de familie
Multe familii sunt atinse de divorț. Majoritatea divorțurilor apar în familiile cu copii cu vârsta sub 18 ani.
Divorțul propulsează adulții și copiii în numeroase ajustări și provocări. În timp ce adaptarea fiecărui copil la divorț este diferită, majoritatea vor rezista cu succes la aceste schimbări și vor crește pentru a deveni adulți stabili. Cu toate acestea, până la 25% dintre copii ai căror părinți divorțează au dificultăți emoționale și comportamentale.
Soții divorțează unul de celălalt, dar nu divorțează de copiii lor. Majoritatea foștilor soți sunt capabili să stabilească o relație de părinți relativ lipsită de conflicte în beneficiul copiilor lor. Cu toate acestea, aproximativ o treime au dificultăți în stabilirea unei relații parentale viabile, chiar și la ani după divorț.
Majoritatea părinților care au o relație dificilă cu fostul lor soț, dar care doresc să fie co-părinți, încep cu „părinți paraleli”. În acest aranjament, fiecare părinte își asumă responsabilitatea totală pentru copii în timpul cât sunt împreună; nu există nicio așteptare de flexibilitate și de contact redus cu celălalt părinte.
Pe măsură ce timpul trece și furia se risipește, părinții pot dezvolta o versiune a „părinților cooperativi”. În acest aranjament, părinții comunică direct și într-o manieră asemănătoare afacerii cu privire la copii și la programele de co-părinți.
Terapia de familie poate fi de mare ajutor familiilor pe măsură ce își formulează sau definesc relațiile de părinți după divorț.
De unde știi când să cauți ajutor?
Când copiii dvs. prezintă semne de stres:
- Afișarea fricii de a fi separat de părinți
- Experimentarea stării de spirit
- Experimentarea tristeții și depresiei
- Probleme cu somnul sau cu alimentația
- Comportament compulsiv
Când tu sau partenerul tău începeți să:
- Folosiți sistemul legal pentru a lupta între voi
- Folosiți copiii ca purtători de mesaje sau pentru a-i spiona pe celălalt părinte (copiii se simt prinși în mijloc)
- Experimentați niveluri ridicate de conflict și copiii încearcă în mod repetat să oprească luptele
- Mizați-vă pe copii pentru un nivel ridicat de sprijin emoțional și responsabilități majore în casă
- Experimentați depresie sau anxietate
Ce ajutor este disponibil părinților și copiilor care divorțează?
Terapie de familie. În timpul separării și divorțului, membrii familiei experimentează incertitudine, tulburări emoționale și schimbări în rolurile și regulile lor familiale. Terapeuții familiali pot ajuta în procesul de redefinire a relațiilor și abordarea responsabilităților și nevoilor membrilor familiei.
Găsiți un terapeut
Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți întâmpină suferință, terapia cu un terapeut de căsătorie și familie vă poate ajuta.
Părinții și copiii unor astfel de familii se confruntă – cu probleme speciale în fazele de ambivalență, divorț și post-divorț.
Problemele lor necesită diferite puncte focale în timpul tratamentului terapeutic.
Se concentrează pe adoptarea unei decizii, găsirea soluțiilor constructive pentru problemele practice și emoționale cauzate de divorț („divorțul psihic” și cooperarea părintească în ceea ce privește custodia și educația copiilor), precum și sprijinirea individualizării și reorientărilor.