Cum a influențat pandemia de coronavirus valoarea facturilor la electricitate în SUA?
De la izbucnirea pandemiei de coronavirus în Statele Unite, în martie 2020, modul de viață al americanilor s-a schimbat, lucru valabil pentru cetățenii tuturor țărilor afectate de COVID. Pentru americanul mediu, timpul petrecut acasă – indiferent dacă lucra sau nu – a fost unul dintre cele mai puternice schimbări.
Se pare că a rămâne mai mult timp acasă implică și costuri financiare mai mari. Dacă tu nu ți-ai făcut calculul la factura energie electrică pe perioada pandemiei, s-ar putea să o faci după ce vei citi acest articol.
Cercetările recente (efectuate de Steve Cicala, profesor de economie la Universitatea Tufts) au ilustrat creșterea consumului de energie electrică în locuințele din Statele Unite cu 10% în al doilea trimestru al anului 2020. Creșterea consumului rezidențial înseamnă că gospodăriile au cheltuit aproape 6 miliarde de dolari în plus pentru electricitate din aprilie până în iulie 2020.
Cicala a remarcat faptul că utilizarea electricității la nivelul locuințelor a scăzut în ultimii ani datorită unei combinații de factori, printre care utilizarea de:
- lumini LED;
- afișaje electronice cu eficiență energetică ridicată;
- panouri solare pe acoperiș;
- aparatele cu consum redus de energie.
Creșterea cu 10% a consumului de energie electrică în trimestrul respectiv, în perioada pandemiei, a fost produsă de companiile de utilități care s-au confruntat cu scăderea vânzărilor, dar au costat consumatorii.
„Aceasta este o schimbare enormă. Trebuie să ținem cont că schimbările de la an la an în ceea ce privește consumul de energie electrică au fost în general de aproximativ un procent”, a declarat Cicala, care se concentrează pe economia reglementării (în special privind politica de mediu și cea energetică).
Publicația „Tufts Now” l-a intervievat pe Cicala în legătură cu cercetările sale bazate pe datele contoarelor inteligente din Texas și pe datele lunare din întreaga S.U.A. Cercetătorul american a vorbit despre creșterea consumului de energie electrică de uz casnic și ceea ce prezice pentru viitor.
„În timp ce consumul de electricitate la nivelul locuințelor din SUA a crescut în perioada pandemiei, la nivelul firmelor, consumul de energie electrică a fost în scădere. Așa se face că la nivel de rețea a existat o scădere globală a consumului de electricitate. În timp ce consumul în domeniul afacerilor a început să revină la normal după mai 2020, la nivelul locuințelor consumul de energie a rămas ridicat. Aceasta a însemnat că, până în iulie 2020, America folosea puțin mai multă energie electrică decât o făcea în mod normal”, a mai declarat Steve Cicala.
Scăderea consumului de electricitate în domeniul business poate fi comparat cu perioada crizei financiare din 2008. Totuși, chiar dacă și în 2008 șomajul creștea rapid, nu a existat genul de sporire a consumului de energie electrică rezidențială înregistrată în timpul COVID.
„Explicația este că munca de acasă nu este prea eficientă din punct de vedere energetic. În loc să închidem termostatele și să ne adunăm mai mulți în spații comune, așa cum sunt școlile și birourile, am rămas fiecare în locuințele noastre ceea ce a presupus încălzirea și răcirea unor case întregi. De asemenea, perioada asta a presupus și folosirea plitelor și cuptoarelor electrice din locuințe, pentru că oamenii care mergeau la muncă nu au mai putut să frecventeze cafenele și restaurantele dimineața sau la pauza de prânz. Activitățile asociate șederii acasă înseamnă, în general, mai multă energie electrică”, a mai declarat profesorul american pentru aceeași sursă.