Cât de grav poate fi edemul osos?
Edemul osos presupune o acumulare de lichid la nivelul măduvei osoase, ca urmare a unei leziuni (fractură) sau condiții medicale (osteoartrită). Edemul osos poate fi foarte dureros, dar în cele mai multe situații se ameliorează prin odihnă și terapie fizică (1). Tratamentele edemului osos se concentrează în principal pe gestionarea simptomelor. În acest articol îți spunem ce este, care sunt tipurile de edem, ce anume îl provoacă și cum poate fi tratat.
Ce este edemul osos
Edemul osos este o inflamare care se dezvoltă atunci când se acumulează lichid în măduva osoasă (țesutul spongios care conține celulele stem din sânge). Edemul osos se mai numește și leziune a măduvei osoase.
Tipurile de edem osos
Există 2 tipuri de edem osos:
secundar: în cazul în care pacientul are o altă condiție care provoacă edemul osos. Acest tip poate fi simptomatic sau asimptomatic (fără simptome) și poate fi identificat în cazul unui test imagistic prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), în timp ce se examinează o altă afecțiune.
primar: nu poate fi identificată cauza edemului osos primar, iar pacientul nu are dureri specifice. Acest edem osos se mai numește și sindromul de edem de măduva osoasă. Este mai frecvent la bărbații cu vârsta între 30-60 de ani. Poate fi asociat unor probleme de sănătate precum colesterol ridicat (hiperlipidemie), nivel scăzut de vitamina D, poate apărea la un os sau la mai multe și cel mai adesea apare în partea inferioară a corpului.
Cine poate suferi de edem osos
Persoanele de orice vârstă și sex pot suferi de edem osos. Prezintă un risc mai mare persoanele care suferă de:
artrita;
cancer osos;
infectii osoase (osteomielită);
osteoporoză (2).
Cauzele edemului osos
Sunt mai multe cauze identificate ale edemului osos:
fracturile de stres: reprezintă un stres repetitiv asupra oaselor.
artrită inflamatorie și neinflamatorie: este compromisă funcția celulelor osoase.
cancer: tumorile metastatice pot produce o cantitate mai mare de apă la nivel osos. Acest tip de edem poate fi observat în cursul unui test imagistic prin rezonanță magnetică nucleară sau printr-un test cu ultrasunete. Tratamentul cu radiații poate provoca, de asemenea, apariția edemelor.
infecția: infecția osoasă poate determina colectarea apei la nivelul osului. În cele mai multe cazuri, edemul dispare după ce infecția este tratată (1).
Tratamentul edemului osos
În unele cazuri, dacă edemul osos este cauzat de o traumă, sau de o mișcare repetitivă, se recomandă odihnă, antialgice nesteroidiene și terapie fizică. Cazurile severe pot necesita injecții cu steroizi sau intervenții chirurgicale. Edemul osos afectează pacienții în moduri diferite. În mod normal ar trebui să se rezolve în 4-12 luni de la o accidentare, dar la unii pacienți poate dura și mai mult, chiar dacă pacientul se află într-o stare de sănătate bună (3).
În situațiile mai grave, pacientul poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală, cum ar fi decompresia osoasă, care presupune realizarea mai multor orificii la nivelul osului, pentru a scădea presiunea intraosoasă. De asemenea, prin aceste orificii, chirurgul poate introduce materialul grefei osoase, care stimulează creșterea normală a măduvei osoase. Decompresia este o tehnică simplă, cu risc redus de complicații, dar trebuie realizată corect. În primele săptămâni (4-6) pacientul nu-și poate susține greutatea, astfel încât va avea nevoie de instrumente ajutătoare (1).
Important de reținut
Detectarea edemului osos este importantă, în special în gestionarea simptomelor artritei, fracturilor de stres, cancerului sau infecției osoase. Edemul osos poate indica locul declanșării durerii și cât de puternice sunt oasele, informații importante în stabilirea tratamentului.
Dacă medicul informează pacientul că are un edem osos, este important ca pacientul să întrebe cauza și care este tratamentul recomandat. Medicul de specialitate va spune ce terapie este necesară, cât timp se recomandă și dacă sunt necesare medicamente împotriva durerii pentru a ameliora disconfortul pacientului (1).
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
Healthline, „What Is Bone Marrow Edema and How Is It Treated?”: https://www.healthline.com/health/bone-marrow-edema
Cleveland Clinic, „Bone Marrow Edema”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24622-bone-marrow-edema#:~:text=Bone%20marrow%20edema%20(BME)%20occurs,usually%20gets%20better%20over%20time
Very Well Health, „How Serious Is Bone Marrow Edema?”: https://www.verywellhealth.com/what-is-bone-marrow-edema-2552132