Când știința pătrunde în lumea jucăriilor sexuale

Când știința pătrunde în lumea jucăriilor sexuale

De la începutul anilor 1970, când feminista Betty Dodson, un celebru „sex educator”, s-a dezbrăcat cu un grup de femei în apartamentul ei din New York și le-a arătat cum se folosește vibratorul pentru a înlătura stigmatizarea masturbării, vibratoarele au devenit o armă în lupta împotriva patriarhatului. Ajutând femeile cum să se satisfacă singure, Betty Dodson dădea o lovitură într-o lume a bărbaților care încercau să controleze sexualitatea feminină și corpurile femeilor.

Femeile din antichitate și puterea sexualității lor

Istoria jucăriilor sexuale este plină de femei precum Dodson, care și-au realizat potențialul politic. În piesa antică grecească a lui Aristofan, „Lysistrata”, femeile fac o grevă sexuală pentru a-și convinge soții să pună capăt războiului din Peloponesia. Lysistrata învață o femeie că poate folosi un vibrator, un Olisbos, pentru plăcerea sexuală, în cazul în care bărbații nu vor ceda. Textul lui Aristofan trădează primele indicii de nesiguranță masculine față de presiunea sexuală feminină.

Femeile au văzut potențialul vibratoarelor de a le oferi satisfacție sexuală înainte ca acestea să fie comercializate sub forma unor jucării sexuale. Inventat de medicul britanic Joseph Mortimer Granville în anii 1880, primul vibrator electric trebuia să fie folosit ca dispozitiv medical pentru bărbați pentru a trata orice, de la bolile coloanei vertebrale până la probleme de auz. Spre deosebire de mitul popular, se pare că vibratoarele nu au fost folosite de medici pentru a aduce femeile la orgasm cu scopul de a le vindeca de isterie.

De atunci, femeile au continuat să joace un rol important în industria jucăriilor sexuale, începând cu modelarea produselor scoase pe piață și până la participarea la focus grupuri pentru companii precum Doc Johnson (una dintre cele mai mari companii de jucării sexuale din lume), în anii 1970. Tot mai multe femei își găsesc astăzi jucăriile sexuale potrivite în sex shop, fără a fi condamnate pentru acest lucru. Loveisland este un sex shop online care vine cu o ofertă vastă în întâmpinarea femeilor.

Jucăriile sexuale pentru femei, într-o lume a bărbaților

Astăzi, produsele care oferă putere sexuală femeilor încă mai au capacitatea de a deranja societatea noastră dominată de bărbați. În 2020, Asociația pentru Tehnologia Consumatorilor (CTA) din SUA a anulat un premiu pentru inovație pe care l-a acordat companiei de jucării sexuale Lora DiCarlo și i-a interzis să expună la conferința lor anuală de tehnologie, CES, din Las Vegas. Aparent, produsul Lora DiCarlo – o jucărie sexuală care stimulează punctul G și clitorisul folosind biomimetismul (roboți care copiază mișcările umane) – a fost considerat „imoral, obscen, indecent, profan sau nu este în concordanță cu imaginea CTA”.

Ca răspuns, fondatorul și CEO-ul companiei, Lora Haddock, a acuzat CTA de dublu standard, făcând referire la atracțiile care ținteau privirile masculine, cum ar fi porno în realitate virtuală (VR), păpușile sexuale și „booth babes” (femei atractive angajate să atragă atenția asupra standului de prezentare a unei companii), care au fost permise anterior pe etajul expoziției. 

Astfel a început o dezbatere publică lungă în care Haddock nu numai că a cerut scuze și a înapoiat premiul, dar a solicitat ca CTA să analizeze cu atenție atitudinea părtinitoare față de jucăriile sexuale destinate bărbaților și femeilor.

Anul următor, pentru prima dată, CTA a permis oficial Lorei DiCarlo și altor companii de sex-tech să expună în cadrul conferinței.

Haddock face parte dintr-un nou val de femei care intră în afaceri cu tehnologia sexuală, unul care perturbă industria cu produse noi, schimbând relația cu lumea tehnologică principală și societatea în general și influențând modul în care facem sex și relaționăm unul cu celălalt.

„S-a produs o schimbare de la femeile care cumpărau produse pe care bărbații le creau și le folosesc în propriile lor scopuri, la femeile care spun: „Vom crea noi înșine dispozitivele și semnificațiile pentru ele”, spune istoricul sexual și autorul cărții „Buzz, o istorie a jucăriilor sexuale”, dr. Hallie Lieberman.

O jucărie care a schimbat tehnologia în domeniul industriei dispozitivelor sexuale

Osé, dispozitivul creat de Lora DiCarlo aflat în centrul disputei CES din 2020, este radical diferit de jucăriile sexuale care au apărut înaintea lui. Se bazează pe un orgasm multiplu – unul în care punctul G și clitorisul ajung simultan la punctul culminant – pe care Haddock l-a experimentat când avea 28 de ani. Orgasmul a fost deosebit de puternic și a făcut-o, susține aceasta, să cadă de pe pat.

Pentru a recrea experiența, ea a conceput un dispozitiv care nu era unul hands-free și nu vibra ca majoritatea produselor de acest gen. În schimb, a folosit microrobotica pentru a imita mișcarea umană. Realizarea acestui lucru a implicat un parteneriat cu Laboratorul de Robotică și Inginerie al Universității de Stat din Oregon, construirea unei echipe diversificate formată din unii dintre cei mai buni ingineri din lume și înregistrarea a nu mai puțin de nouă brevete în domeniile microrobotică, soft robotics, inginerie mecanică pentru funcții biomimetice, și știința materialelor avansate.

CATEGORIES
Share This