Ce sunt pompele dozare si cum functioneaza?
Se estimeaza ca 2,6 miliarde de oameni nu au acces adecvat la apa potabila sigura. Productia de apa potabila pentru comunitatile mici, care nu doresc sa utilizeze clor, pentru zonele rurale sau pentru alimentarea cu apa in situatii de urgenta necesita echipamente fiabile, adaptate la conditii uneori extreme. Aceste unitati trebuie sa indeplineasca standardele actuale de sanatate si sa asigure o apa potabila de calitate. De aceea, este bine sa se foloseasca pompe dozare pentru tratarea apei.
Ce este pompa de dozare a clorului?
Instalata direct pe linia de alimentare cu apa, pompa de dozare a clorului functioneaza cu apa din reteaua disponibila ca unica sursa de energie. Presiunea si debitul de apa antreneaza pistonul motorului, care este el insusi conectat la un piston de dozare. Clorul sau alte substante chimice de dezinfectie sunt dozate proportional si injectate fara intrerupere in apa intr-o gama larga de doze, conform setarilor.
Doza de produs concentrat este direct proportionala cu volumul de apa care curge prin pompa de dozare chimica, indiferent de variatiile debitului si presiunii de alimentare cu apa a retelei. Autoamorsante pana la 4 metri, pompele de injectie garanteaza coerenta dilutiei. Acestea permit citirea directa si ajustarea usoara a valorii dozei. Acest concept istoric, dezvoltat in 1974, este acum disponibil pentru prima data cu certificarea de conformitate sanitara ACS/NSF pentru anumite pompe dozatoare de clor.
Una dintre primele etichete pentru afaceri cu impact pozitiv, care reuneste protectia mediului si viabilitatea financiara, eticheta „Solar Impulse Efficient Solution”, este atribuita in urma unei evaluari efectuate de experti externi independenti. In colaborare cu institutii de renume, solutiile care solicita eticheta trebuie sa treaca printr-o metodologie neutra bazata pe standarde verificate.
Aceasta eticheta serveste drept premiu pentru solutii curate si profitabile de clorinare a apei. O pompa care are astfel de etichete permite dezinfectia apei (bactericid, virucid, fungicid) cu protectie reziduala impotriva potentialelor niveluri scazute de contaminare post-tratare.
Pentru a face apa potabila, pompele de dozare certificate ACS sau NSF, instalate in linie cu conducta de apa, injecteaza o doza de clor (NaClo, CaClo) care permite distrugerea materiei organice, precum virusii si microbii, continute in apa, proportional cu debitul.