Emoții, senzații, învățare: ce simte un copil de la naștere până la vârsta de 1 an?
În calitate de părinți, urmărirea bebelușului de-a lungul lunilor și săptămânilor este absolut fascinantă. La ce se gândește? Ce simte? Ce vede? Iată care sunt principalele etape ale evoluției bebelușului:
Șocul nașterii și primele zile ale bebelușului
Nașterea este cu siguranță un adevărat șoc pentru bebeluș. Într-adevăr, trece de la un univers „acvatic” la o lume în aer liber. Pentru prima dată, corpul său este greu și îl simte. Cordonul ombilical, care l-a legat de mama sa și a servit la hrănirea lui, este rupt.
Nou-născuții au o sensibilitate senzorială extrem de puternică. Pentru un bebeluș totul este nou: fie că sunt zgomotele exterioare, sunetele sau mișcările părinților săi etc. Vocea părinților, respirația mamei sau a tatălui şi chiar îmbrățișările – totul este nou şi poate părea ciudat în primele zile de existență.
Primele luni: faza trezirii
Zilele și săptămânile trec cu mare viteză. Încetul cu încetul, bebelușul descoperă că poate face lucruri fără părinții săi: îşi suge mâna sau degetul mare, în timp ce-și așteaptă laptele matern sau o sticlă de lapte praf Humana, de exemplu.
Înțelege că aceste momente sunt momente de plăcere și că poate simți momente de bunăstare fără ajutorul părinților. Treptat, bebelușul capătă încredere în sine. Învață să-și miște limba pentru a scoate sunete și încearcă să imite zgomotele pe care le aude. Mai mult ca oricând, ascultă tot ce aude, în principal vocile părinților săi.
De la 3 la 4 luni, bebelușul încearcă, de asemenea, să-și redescopere sentimentele și amintirile unei vieți intrauterine. Pentru a face acest lucru, el se ghemuiește adesea în braţele mamei sau ale tatălui. Un sentiment foarte plăcut și mai presus de toate foarte liniștitor.
Descoperirea abilităților motorii
În jurul vârstei de 5 luni, bebelușul își descoperă abilitățile motorii. El explorează lumea din jur și încearcă noi experiențe. În principal cu cele 5 simțuri: atinge, miroase, mestecă, ascultă, observă. Acesta este începutul abilităților motorii.
Copilul vrea să învețe, să descopere și să experimenteze. Pe lângă această dorință de a explora, micuțul are și o nevoie crescândă de siguranță și de a rămâne în mediul pe care îl cunoaște. Cu alte cuvinte, în brațele calde ale părinților săi.
Devine conștient de corpul său
În jurul vârstei de 6 luni, bebelușul stă în picioare. Încetul cu încetul, el devine conștient de corpul său. Se pare că înțelege că acest corp îi aparține și că nu face parte din părinții săi. În acest moment, se poate teme de separarea de părinți. În plus, este un moment în care începe să se miște din ce în ce mai mult și să facă mișcări „mai sigure”.
Bebelușul are 1 an!
Ce repede trece timpul! Părinţii au observat cum bebelușul lor a crescut şi evoluat. În fiecare zi se schimbă, învață, câștigă încredere și înțelegere. Începe să facă primii pași și chiar să se joace singur, din când în când. Atât de multe schimbări!