Profilul pacientului care suferă de hemoroizi – ce mănâncă, ce stil de viaţă adopta, cum se comportă, cum poate fi recunoscut?
Pacientul care suferă de hemoroizi este greu de recunoscut, nu există semne clare ale acestei afecţiuni care să fie vizibile pentru ceilalţi, mai ales dacă este vorba despre stadiile incipiente în care este suficient ca acesta să aplice o cremă de hemoroizi pentru a se linişti. Pacientul cu simptome ale bolii hemoroidale nu are o vârstă anume, o ocupaţie anume, existând foarte multe persoane de ambele sexe, de toate categoriile sociale care suferă de această afecţiune. Totuşi, se poate trasa un profil al pacientului care suferă de hemoroizi.
Ce mănâncă pacientul care suferă de hemoroizi?
Principala cauză a apariţiei hemoroizilor este alimentaţia pacientului. Cei care consumă foarte multe grăsimi sau alimente care constipa sunt cei mai predispuşi să sufere de această afecţiune. Un consum ridicat de carbohidraţi şi proteine şi un consum mic de fibre cu siguranţă duce la apariţia acestei afecţiuni.
Pacientul care suferă de hemoroizi, aşadar, mănâncă fast-food, dulciuri, orez, multă carne, prăjeala şi alte alimente care sunt total neindicate într-o dietă corespunzătoare.
Ce meserie are pacientul care suferă de hemoroizi?
Pacienţii care suferă de hemoroizi provin din toate zonele profesionale. Cu toate acestea, sunt categorii profesionale defavorizate din acest punct de vedere, persoanele care îşi petrec ore în şir la birou sau în şezut, la volan, fiind supuse apariţiei acestei boli. Cu alte cuvinte, pacienţii care suferă de hemoroizi sunt cei care lucrează 8 ore pe zi la birou, şoferii, persoanele care au o viaţă sedentară. Totodată, femeile însărcinate şi proaspetele mămici sunt supuse apariţiei acestei afecţiuni, precum şi persoanele care suferă de obezitate.
Cum se comportă pacientul care suferă de hemoroizi?
Din punct de vedere al comportamentului, acesta poate fi oarecum normal la pacienţii cu hemoroizi, până la un anumit punct. Acel punct face referire la momentul în care apar mâncărimile sau durerile în zona anală. Atunci pacienţii încerca să caute o poziţie cât mai bună, să meargă la toaletă astfel încât să îşi rezolve problema şi se arată vizibil deranjaţi de simptomele pe care le au. În criza hemoroidală, pacienţii se comportă foarte straniu şi aceasta necesită intervenţie de urgenţă recomandată de medicul curant.
Cum se tratează hemoroizii în sarcina?
Sarcina este o perioadă frumoasă şi totodată dificilă pentru femei. Sarcina vine cu unele simptome extrem de neplăcute şi supărătoare, printre care şi apariţia hemoroizilor. Hemoroizii în sarcina nu sunt periculoşi, medicul curant sau medicul de familie vă recomanda viitoarelor mămici o cremă de hemoroizi sau un tip de supozitoare în acest sens pentru a ameliora disconfortul şi durerea. Hemoroizii în sarcina se ameliorează de la sine sau dispar după naşterea copilului, în cele mai multe cazuri, dar până atunci, mămicile trebuie să respecte următoarele indicaţii:
- să facă bai de şezut în apă călduţă de câteva ori pe zi sau măcar seara;
- să folosească gheaţă la nivelul anusului;
- să menţină zona anusului curată, să se spele după ce au scaun;
- să nu stea în şezut perioade lungi de timp;
- să consume alimente bogate în fibre, care nu constipa şi apă suficientă;
- să facă sport regulat;
- să meargă la toaletă imediat ce apar semnele că au scaun;
- să aleagă vitamine prenatale cu o doză mai mică de fier.