Reţetă de pui la cuptor ca la rotiserie
Consumatorii de alimente de tip Fast-food cu siguranţă se vor arăta mai interesaţi de gustul unui pui la rotisor decât de gustul unui pui la cuptor. Pentru că nu toată lumea are oportunitatea de a investi într-un aragaz care are şi funcţia de rotisare, pentru că efortul depus în procesul de gătire este extrem de mic la cumpărarea unui pui la rotisor din oferta unei astfel de companii, unii consumatori vor fi mai tentaţi să investească în asemenea produse decât să prepare ei înşişi un pui natural de curte la cuptor.
Dar puiul cumpărat din comerţ de la o firmă cunoscută pentru creşterea păsărilor fără antibiotice şi substanţe artificiale este o alegere mult mai bună pentru sănătatea familiei, dacă este pregătit în mod corespunzător la cuptor. Pentru o cină sau un prânz de patru persoane, un pui la cuptor că la rotisor cu o garnitură de cartofi, pilaf şi o salată se va dovedi o alegere foarte bună!
Ce ingrediente sunt necesare pentru a prepara un delicios pui la cuptor?
Reţetă de pui la cuptor nu numai că este simplă şi rapidă, ci este şi foarte delicioasă şi săţioasa. Puiul se poate lăsa întreg, dar se poate tăia şi pe bucăţi. Pentru un gust deosebit, se recomandă achiziţionarea următoarelor ingrediente:
- un pui mare La provincia, grill, de 1.5-2 kilograme;
- un cub de unt sau 50 ml de ulei;
- câţiva căţei de usturoi;
- două cepe mari;
- 3 morcovi mari;
- 6-7 cartofi folosiţi pentru garnitură;
- un măr tăiat felii;
- o țelină mică;
- un ardei roşu copt;
- condimente: coriandru, rozmarin, boia dulce, sare, piper;
- vin alb sec.
Cum se prepară puiul la cuptor că la rotisor?
Nu numai că acest pui la cuptor preparat după această reţetă este foarte delicios, ci este şi sănătos, iar patul de legume se poate folosi ca şi garnitură. Pentru a avea un aspect că la rotisor, puiul poate fi lăsat întreg şi pus în mijlocul patului de legume pregătit. Dacă gospodinele nu au răbdare să ungă puiul şi să îl întoarcă pe toate părţile, îl pot porţiona pe bucăţi sau pe jumătate.
Etapele de preparare a puiului la cuptor că la rotisor pe pat de legume sunt:
- spălarea şi uscarea puiului grill şi porţionarea acestuia dacă este cazul;
- curăţarea legumelor şi spălarea lor;
- ceapa se taie solzi mari, rădacinoasele se taie felii sau rondele, cartofii se taie în bucăţi suficient de mari pentru a nu se înmuia repede, fiindcă puiul are nevoie de timp de preparare;
- se aşează legumele în tigaie sau în tavă de cuptor;
- se unge puiul cu unt sau cu ulei şi cu amestecul de condimente;
- se aşează puiul peste sau între legume;
- se stropeşte puiul şi legumele cu vin şi se scoate din când în când pentru a se stropi constant;
- se lasă la cuptorul încălzit la 180 de grade vreme de 45 de minute.
Cum se serveşte puiul la cuptor?
Puiul la cuptor se serveşte cald, cu garnitură de legume peste care s-a lăsat grăsimea delicioasă a puiului, sau chiar cu o garnitură de pilaf. Se va servi totul cu mămăligă caldă, chifle şi cu o salată de primăvară, de murături sau cu o salată de legume rase (ceapă, morcov, sfeclă roşie, ţelină, pătrunjel rădăcină), asezonată cu un dressing sănătos cu zeamă de lămâie.