Ciorba de pui a la grec: rețeta preferată a românilor de pretutindeni!
Ciorba de pui a la grec este un tip de ciorbă foarte simplu de preparat, însă are un gust cu totul special, care poate satisface orice gurmand pretențios. Acest tip de ciorbă este adesea comparată cu ciorba rădăuțeană sau ciorba de burtă, însă este mult mai apreciată decât acestea.
Ciorba de pui a la grec poate varia în funcție de fiecare gospodină în parte, însă faptul că are orez, zarzavaturi, carne, este dreasă cu smântână, ou și lămâie, o transformă într-un preparat foarte hrănitor.
Pentru această ciorbă de pui a la grec se poate folosi atât un pui întreg, cât și măruntaie (pipote, inimi) sau chiar carcase ramase de la dezosat, aripi, gâturi și spinări de pui. Poți alege să folosești diverse bucăți din pui, căci oasele și pielea care vor fi îndepărtate la final, îi dau o savoare deosebită! De asemenea, o poți face și din piept sau pulpe de pui, așa cum este prezentată în rețeta de mai jos:
Ingrediente folosite:
- 2 bucăți piept de pui
- O ceapă
- 2-3 morcovi
- O rădăcină de pătrunjel
- O bucată de țelină
- 200 ml smântână
- 2 ouă
- 60 gr orez
- Zeama de la o lămâie
- 3 linguri ulei
- Sare, piper
- Pătrunjel, mărar și frunze de țelină proaspete
Mod de preparare:
- Pieptul de pui se spală și se curăță foarte bine, apoi este tăiat în cubulețe mici.
- Ceapa se curăță, se taie solzișori și se pune la călit în 2-3 linguri de ulei
- Zarzavaturile( morcovi, țelină, rădăcina de pătrunjel) se curăță și se spală foarte bine apoi fie se taie cubulețe mici, fie se dau pe răzătoarea mare și se adaugă în oală, peste ceapă (atunci când aceasta a devenit sticloasă)
- Legumele se amestecă bine să nu se ardă și în momentul în care s-au înmuiat, se adaugă apă. Se amestecă și se mai lasă aproximativ 5 minute sau până când începe să fiarbă
- Se adaugă cubulețele de carne, sarea și boabele de piper, după gust, și se lasă să fiarbă la foc mic
- În momentul în care carnea este fiartă, se adaugă orezul, apoi se lasă în continuare să fiarbă. Pentru a ieși o ciorbă ca la carte, secretul constă în a spăla orezul foarte bine și a-l lăsa în prealabil la înmuiat!
- Până fierbe orezul, într-un bol se bat bine ouăle cu zeamă de lămâie stoarsă și smântâna. Se pun pe rând câteva polonice de ciorbă fierbinte peste acest amestec și se amestecă cu putere după fiecare polonic că să nu se brânzească compoziția.
- Acest amestec se toarnă în oala cu ciorbă, încet, amestecând continuu.
- Oala se mai lasă pe foc pentru încă 10 minute pentru a căpăta consistența necesară, de la ouă.
- Se stinge focul și se presară verdețurile tocate mărunt.
Se poate servi cu smântână suplimentară în fiecare farfurie, după gust și cu ardei iute sau murături.