Cum sa valorifici la maximum timpul avut la dispozitie?
In multe situatii, se dovedeste ca timpul nu este cel mai bun aliat al nostru si constatam cu regret ca parca nu ne ajunge pentru a ne rezolva tot ce ne-am propus, fie sarcini si probleme de tot felul, fie activitati care sa ne aduca relaxare, odihna si stare de bine. Iar daca faceti parte din categoria persoanelor extrem de dinamice, ocupate, cu multe responsabilitati si sarcini de rezolvat, atunci cu siguranta o planificare minutioasa a timpului avut la dispozitie este mai mult decat recomandata. Asa ca cel mai bine trebuie facute organizari clare si potrivite sarcinilor pe care le avem in vedere.
Este recomandat sa se faca planificari distincte, de exemplu o organizare pentru sarcini pe termen scurt, precum si o alta pentru obiectivele cu bataie lunga. In ambele situatii sunt binevenite agende personalizate, pe care sa notam listele cu aceste sarcini.
Daca este vorba despre planificarea unor sarcini pe care intentionati sa le solutionati in decursul unei singure zile, ideal ar fi ca organizarea sa o schitati cu o zi inainte, sau mai exact la finalul acesteia, seara, in liniste. Tot pentru ca planificarea sa fie cat mai eficienta, grupati acele sarcini in functie de cateva criterii, fie dupa importanta lor, fie dupa gradul lor de dificultate sau dupa durata pe care o preconizati in mod realist ca acestea se pot rezolva.
In mod normal, cel mai bine ar fi sa incepeti cu acele sarcini care va plac mai putin, sunt mai grele si va consuma mai mult timp. Asta pentru ca, odata solutionate chiar din prima parte a zilei, va va oferi acel grad de satisfactie si impulsul necesar pentru a va mentine concentrarea pentru rezolvarea si a celorlalte obiective mai usor de bifat.
De asemenea, cateva pauze binemeritate la care sa recurgeti de mai multe ori va vor aduce beneficii si va vor incarca bateriile. Pastrarea unui ritm sustinut prea mult timp din dorinta de a finaliza mai repede toate sarcinile unei zile nu vor avea efectul dorit, ci dimpotriva, va vor epuiza.
Asa ca ascultarea muzicii preferate, o pauza de cafea sau una care sa implice cateva exercitii fizice menite sa va detensioneze dupa statul prea mult, aproape amortit, in fata calculatorului, o conversatie revigoranta cu prietenii sau orice alta activitate care va poate aduce buna dispozitie, vor avea rolul de a va remonta pentru solutionarea urmatoarei sarcini din lista.