Deschide usa vin cu colinduta – versuri

Deschide usa vin cu colinduta – versuri

Deschide ușa, creștine – Colindă tradițională românească

Deschide ușa, creștine,
Că venim din nou la tine,
Drumu-i lung și-am obosit,
De departe am venit.

Și la Viflaem am fost,
Unde s-a născut Hristos,
Și-am văzut pe-a Sa mamă,
Pe care Maria-o cheamă.

Cum umbla din casă-n casă
Ca pe Fiul Sfânt să-L nască.
Umbla-n sus și umbla-n jos,
Ca să-L nască pe Hristos.

Umbla singură-afară
Fără nici o demâncare,
Vine-i vremea să-L nască,
Pe Fiul Sfânt să-L nască.

Vine-i vremea să-L nască,
Pe Fiul Sfânt să-L nască,
În săracul Viflaem,
Colo-n câmpul cu Boem.

De trei zile-ți se pare
Că pruncul n-are scăpare
De trei ori pe zi să-L scape,
De trei ori pe zi să-L nască.

Aspecte importante ale colindei „Deschide ușa, creștine”

Colindele românești sunt o componentă esențială a tradițiilor de Crăciun și au rolul de a aduce bucurie și binecuvântare în casele celor care le ascultă. Una dintre cele mai cunoscute și iubite colinde din România este „Deschide ușa, creștine”. Aceasta colindă are un loc special în inimile multor români și este un simbol al sărbătorilor de iarnă.

Unul dintre aspectele principale ale textului este referința la călătoria magărilor și experiența lor de a ajunge la locul nașterii lui Iisus Hristos. Aceasta colindă reflectă povestea biblică a nașterii Domnului, integrând astfel elemente religioase și culturale ale creștinismului. Evocarea scenei nașterii lui Iisus în Viflaem este făcută cu simplitate și sinceritate, accentuând sacrificiul și umilința Mariei, mama lui Iisus.

Un alt aspect important este mesajul de ospitalitate și deschidere către ceilalți. Replica „Deschide ușa, creștine” este o invitație simbolică la a primi binecuvântarea sărbătorii în propria casă și la a împărtăși spiritul Crăciunului cu ceilalți. Acest gest al deschiderii ușii este o metaforă pentru deschiderea inimii și a sufletului către iubire și generozitate, valori centrale ale sărbătorii Crăciunului.

Colindele au fost transmise din generație în generație prin tradiția orală, păstrând astfel vie cultura și identitatea românească. Ele sunt cântate de grupuri de colindători, care merg din casă în casă, aducând lumină și speranță în sufletele oamenilor. Colinda „Deschide ușa, creștine” este adesea cântată de copii și adulți deopotrivă, devenind un liant între generații și o mărturie a continuității tradițiilor românești.

Pe lângă mesajul spiritual, colinda are și o componentă socială importantă. Prin colindat, se întăresc legăturile comunitare și se creează un sentiment de apartenență și solidaritate. În vremuri mai vechi, colindătorii erau răsplătiți cu mere, nuci și covrigi, aceste daruri simbolizând belșugul și prosperitatea casei gazdei. Astfel, actul de a colinda devine un schimb reciproc de bucurie și binecuvântări.

Melodia colindei „Deschide ușa, creștine” este simplă și melodioasă, ușor de reținut și de cântat de către oricine. Simplitatea atât a versurilor cât și a melodiei contribuie la popularitatea și longevitatea acestei colinde. Versurile sunt pline de emoție și sensibilitate, reușind să transmită cu succes spiritul Crăciunului.

În concluzie, colinda „Deschide ușa, creștine” este mai mult decât o simplă melodie de sărbătoare. Este o manifestare a credinței, a tradiției și a valorilor care ne unesc ca popor. Ea reușește să aducă în fiecare an lumina și căldura Crăciunului, făcând parte din moștenirea culturală a României. Așa cum ușile caselor sunt deschise colindătorilor în noaptea de Ajun, la fel și inimile noastre ar trebui să fie deschise spre acceptare, iubire și generozitate, pentru a trăi cu adevărat spiritul sărbătorilor de iarnă.

CATEGORIES
Share This