4 modalități de a reduce consumul de gaze în apartamentul tău
Consumul de gaze în locuință este o preocupare importantă pentru majoritatea clienților, atât din punct de vedere financiar, cât și din perspectiva impactului asupra mediului.
Odată cu creșterea prețurilor la gaze și a impactului negativ al emisiilor de gaze cu efect de seră, mulți proprietari de apartamente caută modalități de a reduce consumul de gaze fără să-și compromită confortul și calitatea vieții lor.
Din fericire, există numeroase metode prin care poți reduce consumul de gaze și economisi bani la facturi. În acest articol, îți vom prezenta 4 modalități eficiente de a reduce consumul de gaze în apartamentul tău, astfel încât să obții costuri mai mici la facturile lunare.
Însă, înainte de orice demers, este esențial să îți identifici nevoile de consum. Dacă știi exact ce nevoi ai, îți va fi mai simplu să prioritizezi aspectele în deciziile pe care le vei lua. Pentru a optimiza consumul de gaz, este important să iei în calcul factorii care influențează cantitatea de gaz consumată.
Spre exemplu, poți avea în vedere: dimensiunea apartamentului, performanțele oferite de centrala termică, nivelul de izolație al apartamentului, dar și prețul gazului. În general, este important să știi cât costă un metru cub de gaz etc. Pentru a obține un răspuns cât mai realist în ceea ce privește valoarea facturii, este esențial să cunoști tariful pe kWh oferit de furnizorul tău.
Însă, având în vedere plafonarea prețurilor, astăzi prețul plătit de fiecare client este același, indiferent de ofertă, variază doar în funcție de pragurile plafonării.
Iată 4 modalități de a reduce consumul de gaze în locuință și obține costuri mai mici la facturile lunare
- Izolează locuința – Asigură-te că apartamentul tău este bine izolat, astfel încât căldura să nu scape prin pereți. O bună izolație poate reduce semnificativ consumul de gaze în timpul sezonului rece.
- Achiziționează un termostat smart – Un termostat smart te poate ajuta să controlezi temperatura în apartamentul tău și să ajustezi programul de încălzire în funcție de programul tău de zi cu zi. Acest lucru poate reduce consumul de gaze atunci când nu ești acasă. Este recomandat ca acesta să fie setat la o temperatură potrivită, pe timpul iernii (20-21 de grade Celsius). Această măsură contribuie la economii semnificative de gaz, dat fiind faptul că influențează direct timpul de funcționare al sistemului de încălzire.
- Achiziționează ferestre cu performanțe înalte de izolare termică – Cu cât se pierde mai multă căldură, din cauza materialelor slab calitative ale ferestrelor, cu atât va trebui să plătești mai mult la final de lună. Optează pentru ferestre izolate termic și te vei bucura de confort atât în sezonul rece, cât și în cel cald. Astfel de ferestre au integrate garnituri speciale, care asigură un nivel înalt de etanșare, eliminând orice risc de pătrundere a aerului rece în locuință.
- Asigură mentenanța periodică a centralei termice – Verificarea centralei termice poate elimina orice potențial risc de pierderi de căldură, astfel că, efortul de a efectua mentenanța poate fi de mare ajutor în economisirea banilor și îmbunătățirea confortului termic al locuinței tale. Specialiștii recomandă o verificare periodică a instalației, în special înainte și după sezonul rece. În acest fel, te vei asigura că centrala funcționează în parametri optimi și nu există pierderi de gaze, care să genereze valori mai mari ale facturilor.
Concluzie
La momentul actual, clienții prioritizează eficientizarea consumului de gaze, căutând soluții și măsuri sigure în acest sens. Aceștia pot obține costuri mai mici la facturile de gaze naturale, fără să-și compromită confortul termic, doar dacă sunt atenți la nevoile lor și adoptă obiceiuri și măsuri corecte.