Rinoplastie pentru un nas perfect si un chip frumos
Exista o parere ca frumusetea fetei este judecata dupa frumusetea nasului. Exista o multime de adevar in ea. Un nas mic, ingrijit, poate decora chiar si o fata larga, si invers, un nas lung cu o cocoasa strica impresia unei fete frumoase.
Din pacate, nasul este aproape imposibil de corectat cu produse cosmetice, asa cum se intampla in cazul buzelor sau ochilor. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca operatia de rinoplastie este foarte populara.
Rinoplastia este o interventie chirurgicala plastica pentru corectarea deformarilor nasului, care pot fi congenitale sau dobandite. Adesea, operatia de rinoplastie este efectuata in scop estetic – daca o persoana este nemultumita de dimensiunea, forma nasului, sau daca vrea un nas mai mic, mai elegant, aproape de orice standard.
Operatia poate fi efectuata si din motive medicale, atunci cand deformarile partii exterioare a nasului, septului interior duc la respiratie nazala afectata si probleme conexe. Corectarea septului nazal intern este adesea efectuata simultan cu corectarea formei nasului, si aceasta operatie se numeste rinoseptoplastie.
Indicatiile pentru rinoplastie pot fi o cocoasa pe nas, nari mari, nas prea lung, varful nasului gros sau prea subtire, deformarea nasului dupa o leziune, un rezultat nereusit dupa o operatie anterioara. Operatia poate fi efectuata si din motive medicale, de exemplu, cu o curbura a septului nazal si ca urmare a insuficientei respiratorii.
Este dureroasa rinoplastia?
In cele mai multe cazuri, rinoplastia se face sub anestezie generala, astfel incat pacientul nu simte nimic in timpul operatiei. Ca dupa orice interventie chirurgicala, durerea va aparea in primele zile.
La unii pacienti este destul de severa, datorita faptului ca zona nasului este foarte sensibila, pe aici trec multe vase de sange, iar dupa operatie se dezvolta umflaturi semnificative. Durerea este ameliorata cu succes de analgezice, pe care medicul le recomanda, tinand cont de caracteristicile sanatatii umane si de prezenta contraindicatiilor oricaror medicamente.
Cat dureaza edemul?
Amploarea si, in consecinta, rata de disparitie a edemului dupa rinoplastie depind de multi factori: volumul, complexitatea operatiei, varsta pacientului si abilitatile de regenerare ale tesuturilor. Imediat dupa operatie, zona incepe sa se umfle, si capteaza nu numai nasul, ci si obrajii si buzele. Umflarea ajunge la maxim in 2-3 zile.
Edemul ramane vizibil intr-o stare stabila, apoi incepe sa scada treptat si devine aproape invizibil dupa 3-4 saptamani. O usoara umflare, care se vede daca te uiti atent, persista mult timp – pana la 2-3 luni, mai ales pe spate si varful nasului. Este practic invizibil pentru altii si nu interfereaza in viata de zi cu zi. Umflatura dispare complet la aproximativ 6 luni de la operatie.
Cum sa ai grija de nas dupa operatie?
Pe tot timpul cat bandajul de fixare se afla pe nas, trebuie evitat contactul cu apa. Este necesar sa excluzi orice impact fizic asupra nasului, chiar si cel mai nesemnificativ. La recomandarea medicului, suturile se trateaza cu o solutie de clorhexidina, dupa ce s-au vindecat, medicul poate prescrie un unguent sau gel care favorizeaza resorbtia cicatricilor.
Dupa rinoplastie, ar trebui sa dormi pe spate. Dormitul pe o parte sau pe stomac duce la faptul ca nasul se sprijina pe perna, ceea ce implica durere, umflaturi neuniforme si deplasarea tesuturilor. In primele 1-2 saptamani, ar trebui sa folosesti o perna inalta pentru somn, de fapt, sa dormi in pozitie semi-sezand.