7 tipuri de dibluri pentru gips-carton si ce trebuie să știi despre ele

7 tipuri de dibluri pentru gips-carton si ce trebuie să știi despre ele

Folosirea diblurilor pentru gips-carton este cea mai bună alegere pentru prinderea polițelor și etajerelor, a corpurilor de iluminat, tablourilor și altor piese de mobilier sau a decorațiunilor de mici dimensiuni. Concret, acestea sunt structuri proiectate pentru a fixa șurubul într-o placă de gips-carton. Se aleg în funcție de greutatea și mărimea obiectelor pe care le vei prinde, precum și de grosimea peretelui de rigips.

Iată principalele tipuri de dibluri pentru gips-carton și câteva informații despre modul de prindere al fiecăruia, pentru a te asigura că alegi cele mai bune elemente de ancorare pentru proiectele tale.

Dibluri cu șurub

Diblurile cu șurub sunt frecvent utilizate pentru prinderea profilelor, plintelor, canalelor pentru cabluri și altor obiecte casnice. Acestea sunt compuse dintr-un manșon din plastic sau nailon cu un guler în formă de Y și un șurub din oțel zincat care este fixat parțial. La capătul inferior, diblul are striații cu un diametru mai mare decât corpul cilindrului pentru a permite o mai bună expandare și ancorare în material. Există și dibluri metalice cu șurub, autofiletante, care se pot folosi chiar dacă nu se cunoaște adâncimea golului din spatele plăcii de gips-carton.

Dibluri tip T (fluture) cu șurub

Diblurile tip T sunt realizate din plastic, nailon, polipropilenă, polietilenă, metal. Au două aripi flexibile orientate în direcții opuse. Aceste aripi împiedică rotirea șurubului și permit o fixare fermă și sigură a obiectelor ușoare și a profilelor din aluminiu tip CW sau UW. Nu se pot refolosi.

Dibluri Mungo

Denumirea acestor dibluri pentru gips-carton folosite pentru a fixa obiecte mai grele, provine de la numele companiei care le-a inventat, Mungo Befestigungstechnik AG. Sunt compuse dintr-un șurub special și o ancoră din nailon sau oțel, care se fixează ferm în interiorul peretelui sau al plăcii pentru a oferi o bază solidă de susținere. Diblul Mungo poate fi utilizat într-o varietate de aplicații și este adesea preferat în locul altor tipuri de dibluri datorită capacității sale mari de încărcare și rezistenței bune la forțele de tracțiune.

Dibluri melc

Diblurile tip melc au o formă alungită în spirală și sunt realizate din plastic, nailon, metal. Pentru instalare se găurește placa de gips-carton cu o mașină rotopercutantă, prevăzută cu un burghiu corespunzător pentru diametrul tijei, apoi se introduce diblul prin batere. Același procedeu se urmează și în cazul diblurilor fluture.

Dibluri melc autoforant

Vârful acestora este ascuțit; se pot înfileta direct în placa de gips-carton după înțeparea acesteia cu o șurubelniță pentru a evita deplasarea diblului.

Dibluri tip molly

Diblurile tip molly sunt dibluri de extindere, construite doar din metal. Au două aripi pliabile care se deschid în spatele suprafeței în care sunt introduse pentru a oferi o fixare mai bună. Acestea sunt utilizate de obicei pentru a ancora obiecte grele, dar pot fi folosite și pentru a fixa obiecte pe suprafețe solide sau pe plafoane.

Dibluri metalice

Diblurile metalice sunt utilizate pentru a fixa obiecte în pereții din gips-carton cu rezistență la foc. Acestea sunt formate dintr-un înveliș din aliaj de zinc, aluminiu sau alamă și o tijă de expandare din oțel carbon, acoperită cu un strat de zinc cu o grosime minimă de 8 μm. La instalare, este recomandată utilizarea mănușilor, ochelarilor și a măștii de protecție.

Diblurile pentru gips-carton sunt adecvate pentru a prinde polițe, etajere, corpuri de iluminat, tablouri și alte obiecte de mobilier sau decor mici. Pentru o fixare sigură și fermă, este important să alegi diblul potrivit. Ține cont de caracteristicile fiecăruia, verifică grosimea peretelui de gips-carton și greutatea obiectului de fixat, apoi alege în concordanță cu aceste informații.

CATEGORIES
Share This