12 lucruri inedite despre electricitate
Folosim electricitatea în fiecare zi, dar majoritatea oamenilor știu foarte puțin despre aceasta. Deși electricitatea este cea mai versatilă sursă de energie de pe planetă, depindem de ea doar de aproximativ 100 de ani.
Electricitatea este un tip de energie care se acumulează într-un loc sau care „curge” dintr-un loc în altul. Când electricitatea se adună într-un singur loc, este cunoscută sub numele de electricitate statică. Electricitatea care se deplasează dintr-un loc în altul se numește curent electric.
Electricitatea statică se produce de obicei atunci când frecați anumite lucruri unul de altul. De aceea, un balon se va lipi de tine după ce îl atingi de hainele tale. Sau de aceea simți un șoc, ca și cum te-ai curentat, când mergi pe covor și atingi ceva metalic. Electricitatea statică este, de asemenea, responsabilă de producerea fulgerului. Pe măsură ce norii de ploaie se mișcă prin cer, se „freacă” de aerul din jurul lor.
De cealaltă parte, curentul electric este un flux de sarcină electrică. În circuitele electrice, această sarcină este adesea transportată prin mișcarea electronilor într-un fir. Curentul electric este implicat în alimentarea aparatelor electrice pe care le utilizați în fiecare zi: computere, smartphone-uri, mașini de spălat, lanterne și orice alt dispozitiv electric comun.
Iată alte câteva fapte interesante despre electricitate:
- Electricitatea circulă cu 6.696.000 de mile pe oră.
- Electricitatea joacă un rol important în modul în care funcționează inima ta. Celulele musculare din inimă sunt contractate de electricitatea care trece prin corpul tău.
Aparatele cu electrocardiogramă (ECG) sunt utilizate în spitale pentru a măsura electricitatea care curge prin inima pacientului, afișând o linie care crește cu fiecare bătaie a inimii.
- Ce este un Volt? O unitate de forță electrică, care măsoară puterea potențială a curentului.
- Un fulger obișnuit conține 100 de milioane de volți.
- O armă cu electroșoc de putere medie emite 50.000 de volți.
- O scânteie de electricitate statică poate măsura până la 3.000 de volți.
- Peștele țiparul poate produce șocuri de 500 volți sau mai mult.
- Cărbunele este cea mai mare sursă de energie din lume pentru producerea de energie electrică. Cum funcționează? Cărbunele este ars în cuptoare care fierb apă. Aburul rezultat din acea apă clocotită rotește turbine care sunt atașate la generatoare sau transformatoare.
- Combustibilii fosili sunt cea mai mare sursă de energie electrică, dar și vântul, apa și soarele pot produce energie electrică într-un mod prietenos cu mediul.
- Prima mașină electrică de succes a fost construită în 1891 de inventatorul american William Morrison.
- Benjamin Franklin nu a descoperit electricitatea, dar a demonstrat că fulgerul este o formă de electricitate. Datorită invenției sale revoluționare, paratrăsnetul, din secolul al XVIII-lea, electricitatea a fost înțeleasă mai bine ca niciodată.
- V-ați întrebat vreodată de ce păsările care stau pe liniile electrice nu sunt electrocutate? Dacă o pasăre stă pe o singură linie electrică, este sigură. Dacă pasărea atinge orice parte a corpului său pe o altă linie, creează un circuit, provocând electrocutare.