10 semne care indică nevoia unui consult optometric

10 semne care indică nevoia unui consult optometric

În cele ce urmează, îți spunem care sunt indiciile care ar putea indica necesitatea unui consult optometric. Vom explora importanța acestui consult și îți spunem cum să identifici simptomele problemelor de vedere.  

De ce este important consultul optometric?

Un consult optometric este esențial pentru menținerea unei vederi sănătoase și a sănătății generale a ochilor. Una dintre cele mai importante funcții ale acestui consult este identificarea precoce a problemelor de vedere. De asemenea, un consult optometric poate preveni agravarea problemelor oculare. În absența unui diagnostic și a unui tratament adecvat, problemele de vedere se pot agrava, ducând la pierderea parțială sau totală a vederii. Al treilea motiv pentru care un consult optometric este important ține de monitorizarea sănătății generale a ochilor. Un optometrist nu se concentrează doar pe acuitatea vizuală, ci și pe starea generală a ochilor. De exemplu, poate detecta semnele unor boli oculare precum glaucomul sau cataracta. În cadrul unui consult optometric, pot fi evaluate și necesitățile de corecție a vederii. Specialiștii pot determina dacă pacientul are nevoie de ochelari sau lentile de contact și pot prescrie dioptria adecvată. De asemenea, poate fi evaluată necesitatea unei intervenții chirurgicale, cum ar fi operația cu laser la ochi. 

Cum să identifici simptomele problemelor de vedere?

Identificarea problemelor de vedere în timp util poate preveni evoluția acestora spre afecțiuni mai serioase. Primul pas în acest sens îl reprezintă cunoașterea semnelor comune ale problemelor de vedere. Simptomele comune pot include:

  • vedere încețoșată;
  • dureri de cap frecvente;
  • dificultate de a vedea la distanță sau de aproape;
  • sensibilitate la lumină;
  • vedere dublă;
  • probleme cu perceperea culorilor. 


Un alt aspect esențial este monitorizarea atentă a schimbărilor de vedere. Dacă o persoană observă că începe să vadă lucrurile încețoșat, sau dacă are dificultăți în a citi litere mici, acestea pot fi semne ale unor probleme de vedere (2). Observarea comportamentului în timpul activităților care solicită vederea este, de asemenea, o modalitate eficientă de a identifica problemele de vedere. Simptomele pot fi: 

  • strângerea ochilor;
  • înclinarea capului pentru a vedea mai bine;
  • evitarea anumitor activități care necesită o vedere bună. 


Un semnal de alarmă suplimentar poate fi nevoia de a schimba frecvent ochelarii sau lentilele de contact pentru a vedea clar. Aceasta poate fi un semn al unei probleme de vedere care se înrăutățește. În toate aceste cazuri, se recomandă un consult oftalmologic. Este bine să știi că poți beneficia de un consult optometric gratuit la Lensa.

Semnele care indică nevoia unui consult optometric

Vederea te ajută să interacționezi cu lumea din jur, prin urmare este vital să o protejezi. Iată 10 semne care indică faptul că ar trebui să consultați un oftalmolog sau un optometrist:

Vedere încețoșată

Vederea încețoșată este un semn comun al unei probleme de vedere, dar ar putea fi, de asemenea, un indiciu al unei afecțiuni oculare grave. Dacă vederea ta se încețoșează brusc sau devine mai încețoșată decât în mod normal, este esențial să consulți rapid un medic oftalmolog pentru a determina cauza. Ar putea fi vorba de ceva simplu ca o prescripție actualizată, dar în timpul unui examen oftalmologic complet medicul oftalmolog va verifica, de asemenea, ochii pentru glaucom, degenerescență maculară, boli ale retinei și alte afecțiuni oculare grave care pot provoca vedere încețoșată.

Dureri de cap frecvente

Durerile de cap sunt o parte normală a vieții, deoarece stresul emoțional și fizic poate provoca dureri de cap care variază de la o durere surdă în interiorul și în jurul tâmplelor, până la o durere ascuțită în jurul sau în spatele ochilor. Durerile de cap persistente pot fi însă și un semn de oboseală oculară, glaucom sau infecție. Durerile de cap pot semnala, de asemenea, probleme cu vederea binoculară, inclusiv ambliopie.

Vederea dublă

Vederea dublă poate fi, de asemenea, un semn de rănire, accident vascular cerebral, tumoare sau boală. Dacă vederea dublă este cronică sau apare brusc, contactează imediat medicul oftalmolog. Vederea dublă, sau diplopia, poate apărea din mai multe motive diferite. Dacă este cauzată de astigmatism, keratoconus sau ochi uscat, vederea dublă poate fi adesea tratată cu ochelari, lentile de contact sau tratamente pentru ochi uscat. De asemenea, aceasta poate apărea ca urmare a faptului că ochii nu se pot coordona în mod corespunzător. În acest caz, medicul oftalmolog poate recomanda terapia vizuală.

Probleme cu vederea nocturnă

Dificultățile de vedere pe timp de noapte pot fi unul dintre primii indicatori ai deteriorării vederii. În timp ce creșterea dificultății de a vedea sau în timp ce conduci pe timp de noapte sau în alte medii cu lumină slabă este o parte naturală a îmbătrânirii, aceasta poate fi, de asemenea, un semn al unor probleme grave de sănătate oculară, cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară. Medicul oftalmolog poate evalua cauza care stă la baza „orbirii nocturne” și va prescrie un tratament adecvat.

Durere de ochi

Orice fel de durere în ochi sau în jurul ochilor este anormală și poate fi semnul unei probleme grave. Afecțiuni precum glaucomul acut cu unghi închis sau tumorile oculare pot provoca durere la nivelul ochilor și pot duce la orbire în doar câteva zile. Alte motive, mai comune, pentru durerea de ochi includ iritația datorată alergiilor sau unui obiect străin în ochi, o infecție precum ochiul roz, sindromul de ochi uscat sau o zgârietură sau arsură solară pe cornee.

Lumini intermitente sau flotoare mari

Flotoarele oculare sunt acele mici pete pe care le vezi plutind în câmpul vizual. Deși par a fi în fața ochilor, ele sunt de fapt umbrele proiectate de fibrele microscopice din lichidul vitros din interiorul ochilor. Să vezi lumini intermitente sau flotoare ocazionale este normal și le vei vedea și mai mult pe măsură ce înaintezi în vârstă. Cu toate acestea, dacă vezi un număr neobișnuit de mare de lumini intermitente sau de flotoare, este posibil să fi suferit o ruptură sau un dezlipire de retină.

 

Senzație de uscăciune sau de nisip în ochi

Dacă ai senzația că ochii tăi sunt uscați sau te mănâncă, este posibil să te confrunți cu simptome de ochi uscat.Simptomele de ochi uscat sunt mai frecvente în climatele uscate sau în aerul poluat. Femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu simptome de ochi uscat decât bărbații, iar anumite medicamente și afecțiuni medicale pot provoca, de asemenea, simptome de ochi uscat. Este posibil să obții o ameliorare temporară cu lacrimi artificiale. Cu toate acestea, dacă simptomele de ochi uscat persistă mai mult de 1-2 zile, ar trebui să programezi un consult optometric la magazinul de optică Lensa din Focșani. Medicul va pune nu doar diagnosticul de ochi uscați, dar va trata și cauzele, nu numai simptomele (1).

Ochi apoși

Ochii care nu încetează să lăcrimeze pot fi, de asemenea, un simptom al sindromului de ochi uscat. Dacă ochii tăi nu rămân lubrifiați corespunzător, aceștia pot începe să producă un exces de lacrimi, în încercarea de a compensa. Ochii apoși pot apărea atunci când lacrimile nu pot preveni evaporarea. Picăturile de ochi fără prescripție medicală pot fi de ajutor temporar, dar nu tratează afecțiunea de bază. Dacă simptomele persistă, se recomandă să consulți medicul oftalmolog. 

Disconfort la nivelul ochilor atunci când folosești ecranele digitale

Sindromul vederii pe calculator este o problemă frecventă. Mulți dintre noi petrecem ore în șir privind fix la un ecran de calculator, pentru ca apoi să ne întoarcem acasă și să petrecem și mai mult timp pe telefoane, televizoare și laptopuri. Utilizarea excesivă a ecranelor poate duce la:

  • oboseală oculară;
  • o frecvență mai mică a clipitului, provocând simptome de ochi uscat;
  • progresia accelerată a miopiei la copii.

Dacă simptomele sunt persistente, medicul oftalmolog va evalua problema și va recomanda modalități de ajutor.

 

Sensibilitatea la lumină

Este normal să experimentezi un anumit grad de sensibilitate la lumină (fotofobie) pe măsură ce treci de la iluminatul interior la soarele de afară. Cu toate acestea, dacă ochii sunt sensibili la lumină, acest lucru ar putea fi un semn al unor afecțiuni oculare grave, cum ar fi abraziunea corneei, cataracta sau keratoconus. 

Recunoașterea timpurie a semnelor care indică nevoia unui consult optometric poate preveni agravarea problemelor de vedere și poate îmbunătăți calitatea vieții. Consultul optometric este un proces important și necesar, iar Lensa oferă acest serviciu gratuit, facilitând accesul la îngrijirea ochilor. În urma consultului, poți beneficia de cele mai potrivite soluții pentru problemele de vedere identificate. 

Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:

(1) Visionary Eye Centre, „15 Signs You Should See an Eye Doctor”: https://visionaryeyecentre.com/15-signs-you-should-see-an-eye-doctor/

(2) Optometrists network, „10 Signs You Should See an Eye Doctor, Now!”: https://www.optometrists.org/general-practice-optometry/guide-to-eye-exams/eye-exams/10-signs-you-should-see-an-eye-doctor-now/

CATEGORIES
Share This
extrastyle.ro