Blog

Jurnalistul Adelin Petrişor lansează la Tîrgu-Mureș albumul de fotografie “Coreea de Nord, un lagăr cât o ţară”.

Evenimentul va avea loc în data de 17 decembrie, de la ora 18, la Dublin Irish Pub.
Jurnalistul Sorina Bota va modera discuțiile, iar cunoscutul fotograf mureșean Jakab Tibor va face recenzia albumului realizat de Adelin Petrișor.
După ce a fost în aproape toate zonele de conflict de pe glob, Adelin a ajuns și în Coreea de Nord, o ţară aproape închisă pentru occidentali. De acolo s-a întors cu un documentar TV şi o serie de fotografii impresionante. Materialele au fost realizate în luna aprilie a acestui an, în Phenian, cu ocazia sărbătorilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir Sen, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene.
Imaginile spun povestea unei societăți care nu are legătură cu nimic din ceea ce noi considerăm a fi “normal”. Ele surprind crâmpeie din viața unor oameni “fără viață”. Câteva dintre aceste fotografii au fost premiate la categoria „Editorial non-pro” a concursului International Photography Awards desfășurat în Statele Unite și au fost nominalizate la „Discovery Of The Year”, Lucie Awards 2012.
„Contactul cu țara lui Kim a fost, așa cum mă și așteptam, dur. Am întâlnit imagini familiare: cozi la magazine, străzi uriașe aproape pustii, clădiri faraonice. La fiecare colț de stradă, din difuzoare se auzeau discursuri mobilizatoare, iar bannerele uriașe conțineau doar sloganuri ale propagandei partidului unic. Imaginile orwelliene mi-au dat fiori și m-au făcut să mă gândesc ca așa ar fi arătat România dacă nu ar fi existat decembrie 1989. ”,  spune Adelin Petrișor.
Adelin Petrișor  este  unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din România. Și-a început cariera în anul 1994, la postul de radio 2M+, a lucrat la Tele 7abc, TVR, Antena 1 și Realitatea TV, iar în prezent este corespondent special al TVR. A transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania și alte zone de conflict, fiind singurul corespondent român care a transmis din Bagdad în timpul ofensivei americane din Irak, în 2003.
De-a lungul timpului a intervievat personalități precum Yasser Arafat, Benjamin Netanyahu, ayatolahul Mohamed Fadlallah, liderul spiritual al Hezbollah sau secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer sau Valentino Rossi.
A primit cinci premii ale Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România, inclusiv Marele Premiu APTR în 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj în 2007 și Premiul pentru documentar politic în 2009. În 2003, a fost declarat “Corespondentul anului” de MAE și CNA.
Este  autorul a două volume: Corespondent de război (Humanitas, 2007) și Războaiele mele (Polirom, 2010).

AZOMUREȘ și REEA au onoarea de a susține acest eveniment.

Lasă un Răspuns

© topDAY 2012